Upadłość konsumencka rolnika – czy przy gospodarstwie 12 ha i długu 320 tys. zł mogę złożyć wniosek?
Jestem rolnikiem indywidualnym (osoba fizyczna) i prowadzę gospodarstwo ok. 12 ha pod Mławą, głównie zboża oraz trochę bydła. W 2019 wzięłam kredyt inwestycyjny na modernizację obory, a do tego mam leasing na ciągnik, ale po dwóch słabszych sezonach zaczęły się zaległości. Łącznie długi to ok. 320 tys. zł (bank, leasing i dwa zobowiązania prywatne), a dochody są nieregularne, bo sporo kosztują pasza, nawozy i paliwo. Jestem w KRUS i nie mam zarejestrowanej działalności gospodarczej poza rolnictwem, ale sprzedaję płody rolne na faktury. Dom mam we współwłasności z mężem, część ziemi jest dzierżawiona, a na konto wpływają też dopłaty bezpośrednie. Czy w takiej sytuacji mogę w ogóle składać wniosek o upadłość konsumencką jako rolnik i jak sąd traktuje ziemię oraz sprzęt potrzebne do prowadzenia gospodarstwa? Czy jeśli komornik już wszczął egzekucję i są zajęcia z rachunku, to ma to wpływ na możliwość złożenia wniosku?
Dyskusja
0 komentarzy
Brak komentarzy.